Directeur wordt Cliniclown
Je hoort het soms wel eens: directeur wordt Cliniclown, administrateur wordt hovenier. Programma’s als “ik vertrek” hebben eenzelfde onderwerp: je laat je oude leven voor wat het is en begint een nieuw leven, in dit geval in het buitenland, en start natuurlijk…. een camping. Mooie voorbeelden van vaak hele spannende switches in iemands loopbaan. Meestal hoor je dan niet hoe het met deze mensen vijf jaar later nog gaat. Het ene verhaal zal succesvol zijn een ander komt tot de ontdekking dat de switch toch wat drastisch was. Ontdekkingen die ook bij het leven horen. Soms is een switch nodig om dit te ervaren.

Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik?
Tijdens loopbaan- en outplacementtrajecten ga ik met de coachee op zoek naar vraagstukken als: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Vandaar uit onderzoeken we welke stappen nodig zijn hier te komen. Vaak gaan we bij deze trajecten uit van een korte en een lange termijn plan. Op korte termijn is het vaak noodzakelijk een betaalde baan te krijgen. Er moet nu eenmaal brood op de plank. Het ligt dan voor de hand een baan te zoeken die in het verlengde ligt van reeds opgedane ervaringen. Dat wil niet zeggen dat je daarmee een baan tot aan je pensioen moet vinden. Voor je lange termijn loopbaan kun je zo wat langer de tijd nemen, onderzoeken waar je belangstelling en talenten nog meer liggen om vervolgens een gedegen plan maken.

Bonsai boompje
Doorgaans worden er tijdens een traject mooie stappen gemaakt en passende banen gevonden. Vanwege uiteenlopende redenen kan het zijn dat er op dat moment nog geen ruimte is om passie en droom te onderzoeken of te volgen. Simpelweg omdat het tijd kan kosten te ontdekken wat je passie en droom is. Er worden in deze fase zaadjes gekweekt. En net als in de natuur ontkiemt uit het ene zaadje binnen no time een prachtige plan(t) terwijl een ander zaadje meer het proces van een bonsai boompje volgt. Dit laatste zaadje heeft wat meer water, aandacht en tijd nodig om te ontkiemen, te groeien en te bloeien.

De ontkieming van het passiezaadje
Zo komt het wel eens voor dat er tijdens een traject een baan wordt gevonden terwijl het passiezaadje nog niet ontkiemt is. Onlangs sprak ik een coachee die ik enige tijd geleden gecoacht heb. Het was een mooi traject geweest waarbij de coachee veel inzichten had gekregen en ze een baan in haar vakgebied had gevonden. in deze periode was ook een zaadje gepland dat tot nu toe nog niet toe was aan ontkiemen. Nu was het zover. Als medisch secretaresse was ze aan het werk gegaan bij een zelfstandig behandelcentrum waar haartransplantaties worden uitgevoerd. Een kliniek waar gezondheid en schoonheid hand in hand gaan. Hier kwam het zaadje tot ontkieming. Mijn coachee herkende onmiddellijk de zaadjes die eerder gepland waren en schroomde niet haar kansen te pakken. Ze kreeg de mogelijkheid werkzaamheden op te pakken die buiten haar vakgebied als secretaresse lagen. Haar werkgever zag potentie in haar en gunde haar de omscholing naar een heel nieuw vak. Zo werd de medisch secretaresse assistent haartransplantatie en ontdekten we tijdens ons laatste gesprek weer heel veel nieuwe zaadjes die we samen hebben gepland en nu wachten op ontkieming…..

Weet jij wat jouw passie is?