loopbaan keuzesFysieke klachten als gevolg van stress
Het was een paar weken geleden volop in het nieuws. Marco van Basten zat thuis omdat hij last had van fysieke klachten als gevolg van stress. Dit nieuws leidde tot allerlei spannende geruchten. Gaat Marco stoppen als hoofdtrainer? Komt er een vroegtijdig einde aan zijn loopbaan als trainer? Kan Marco de druk niet aan? Ik ben geen enorme voetbalfan maar als coach werd ik getriggerd door de nieuwsberichten.

Speculaties
Het nieuws en de speculaties werden verder opgevoerd toen duidelijk werd dat er gesprekken met de directie zouden volgen. En meer en meer kreeg ik bewondering voor Marco van Basten. Ik geef het je te doen wanneer je niet goed in je vel zit en de hele wereld kijkt met je mee. Wat laat je leidend zijn in keuzes die je op dat moment moet maken om weer gezond aan het werk te kunnen? Verwachtingen die ‘men’ van je heeft?
De handdoek in de ring gooien en op zoek gaan naar een nieuw carrière-pad? Met stille trom vertrekken? Of op zoek gaan naar dat wat je wel energie en kracht geeft? Normaal gesproken al ingewikkelde vraagstukken. Wanneer je volop in de belangstelling staat, de media met je meekijkt en een oordeel klaar heeft, lijkt het me nog lastiger je hart te volgen.

Volg je hart
Tijdens de persconferentie kwam het hoge woord eruit. Marco van Basten zei het heel treffend naar aanleiding van de conclusie dat de spanning en de stress van het vak als hoofdtrainer hem te veel werden: “Dan moet je een keuze maken: of je gaat ander werk doen, of je gaat je werk anders doen. Ik kies voor het laatste.” Wauw dacht ik: dat getuigt van moed en kracht. Een dergelijke beslissing in de luwte maken is al niet eenvoudig, en wanneer iedereen met je meekijkt vind ik het een bewonderenswaardig besluit. Daar waar de tendens is: promotie maken bij de eigen organisatie dan wel bij een nieuwe werkgever, is het bewust een stap terug doen omdat dat beter voor je gezondheid is, bijna een taboe.

Respect
Ik heb veel respect voor de keuze van Marco van Basten. Hij heeft geluisterd naar zijn lijf en de signalen serieus genomen. Op basis hiervan is hij waarschijnlijk tot de conclusie gekomen dat zijn hoge verantwoordelijkheidsgevoel, en de stress die dit met zich mee brengt, niet goed is voor zijn gezondheid. Het trainen van een voetbalteam en het overdragen van zijn eigen expertise en vakmanschap zijn blijkbaar belangrijke drijfveren die hij in de functie van assistent trainer terug vindt. En dat is wat veel mensen van Marco zouden kunnen leren wanneer zij (dreigen) uit te vallen als gevolg van stress: Ga ik ander werk doen, of ga ik mijn werk anders doen? Daarin heb je een eigen verantwoordelijkheid èn keuze hoe lastig deze soms ook te maken is.

Welke keuze maak jij?