GroeiendIk sprak onlangs tijdens de lunch een oud-deelnemer van een training die ik mede heb gegeven. Voor het gemak noem ik haar Gina. Gina is inmiddels druk bezig met een post-hbo opleiding tot loopbaanadviseur, coach. Het gesprek was een feest van herkenning als het gaat om ervaringen die je gedurende de eerste fase van je loopbaan als coach opdoet. Het leerproces dat je tijdens de studie doorloopt, met de bijbehorende zelfinzichten de berg te lezen boeken en vakbladen, op het pad naar het werken als coach.

Vlieguren maken
We spraken over de behoefte vlieguren te gaan maken, ervaring op te gaan doen wanneer je net start in dit vak. Soms is dat eenvoudig te regelen bij de organisatie waar je werkt, vaak is het lastig het vertrouwen te krijgen trajecten met medewerkers te mogen starten. Terwijl de vlieguren noodzakelijk zijn om ervaring op te doen, “fouten” te maken, te ontdekken hoe het is om vast te lopen of juist de energie te ervaren wanneer een gesprek heel goed verloopt. Het is mensenwerk en daar heb je mensen én vertrouwen voor nodig.

Zelfvertrouwen
Vertrouwen van je omgeving én daarnaast vertrouwen in je zelf: ZELFvertrouwen. Erin geloven dat je iets te bieden hebt, dat je het verschil kunt maken. Gina zei het zo mooi: “Ik weet dat ik het kan, en toch hangt er een uithangbord met ONZEKER aan de gevel. Rationeel weet ik dat dat niet terecht is, toch heb ik er last van en heb ik het gevoel dat ik dit uitstraal.”

Herkenbaar: want wanneer je start, in welke rol dan ook, zijn gedachten als: ”Wie ben ik dat ik deze medewerker kan begeleiden?Straks val ik door de mand.” “Ik heb toch veel te weinig ervaring….” “Kan ik wel wat er van me gevraagd wordt?” enzovoort voor velen heel herkenbaar en ook nog eens begrijpelijk. Je stapt tenslotte liever bij een ervaren piloot in het vliegtuig dan bij iemand die zojuist z’n vliegbrevet heeft gehaald. Maar wat nu als die ervaren piloot vooral blind vaart op de automatische piloot en daarbij zijn scherpheid en focus verliest. Voor welke piloot kies je dan? Een minder ervaren medewerker zal zijn uiterste best doen, is gefocust, gedreven en zet alles in het werk om de opdracht tot een goed einde te brengen. In welke rol dan ook.

Groeiend
Aan Gina de boodschap: vervang je bordje onzeker voor het bordje GROEIEND*. Waarbij je zowel de ander als jezelf zijn of haar groei en ontwikkeling gunt. Want is dat niet één van de grootste drijfveren van velen van ons: blijven ontdekken, ontwikkelen, leren en het liefst af en toe een beetje spelen en zo te groeien in je werk en bovenal als mens.

Omarm je onzekerheid
Het was een inspirerend gesprek: ik genoot ervan een toekomstige collega coach te zien die bevlogen is in het werk dat ze doet en waar we beiden passie voor voelen. Ik weet zeker dat haar onzekerheid ook z’n mooie kant heeft. Hij zal haar scherp houden, focus geven en leiden tot een gedreven coach die haar vlieguren wel gaat maken. Ik denk dat we dat allemaal wat meer zouden mogen doen: omarm je onzekerheid en sta je zelf toe te leren, te ontwikkelen en te groeien!

Ik verlaat met een glimlach de lunchroom: wat een gevoel van rijkdom en inspiratie kunnen mooie gesprekken toch opleveren!