Deze wijze uitspraak komt van een cliënte van mij. Zij was inmiddels hersteld van een burnout en ik begeleidde haar met een loopbaanvraag. Uit ervaring weet ik dat er vaak een omslagmoment is tijdens het herstel van een burnout. Ik vroeg haar of zij zich een omslagmoment kon herinneren.

Mijn cliënte vertelde dat de burnout een donkere periode was en dat ze deze periode nodig had gehad om verder te kunnen. Heel beeldend kon ze het omslagmoment beschrijven en ik mag dit via dit blog delen:

Ik zat op de badkamervloer en zag het ineens allemaal heel helder. In mij zat een klein meisje, klein en onzeker verstopt achter een grote lach. En daarboven stond iemand die heel erg haar best deed te pleasen. “Tuurlijk kom maar, doe ik ook nog wel”. Altijd lachen naar de buitenwereld. Ik ben iemand die ‘zuigers’ aantrekt. Voor deze mensen was het wel handig dat please-gedrag van mij…. Maar andere mensen vonden mij eigenlijk helemaal niet zo aardig. En voor mij voelde het alsof ik steeds verder afdreef van wie ik was. Ook omdat ik niet meer wist wie ik was.
Het was confronterend toen een vriendin tegen me zei: “Voor jou vind ik het heel vervelend en verdrietig dat je in een burnout zit, maar voor mezelf ben ik wel blij. Het blijkt dat jij ook mens bent. Ik twijfelde aan mezelf omdat ik dat allemaal niet kan wat jij allemaal doet. Maar het bleek ook allemaal niet te kunnen.”
Toen moest ik nog gaan ontdekken wie ik dan wel was en accepteren dat ik goed genoeg ben in wie ik ben. Nu ben ik in staat keuzes te maken. Ik hoef niet meer boven mezelf uit te stijgen. Alles hoeft niet meer tegelijkertijd. Tja, soms heb je donker nodig om licht te kunnen zien.

Oprecht verhaal
Een mooi en oprecht verhaal vind ik. Een burnout is heftig en vaak confronterend. Je loopt tegen grenzen aan, die je lang hebt genegeerd en liever niet voelt. Je accu is leeg. Maar er is meer aan de hand, want met alleen je accu opladen ben je er niet. Het kan het begin zijn van een ontdekkingstocht. Wat geeft mij energie? Wat kost mij energie? Wat vind ik belangrijk in mijn leven? Dat kan leiden tot nieuwe of andere wegen en keuzes. Een spannend en kwetsbaar proces dat regelmatig tot de gedachte kan leiden: Dit komt nooit meer goed. Gelukkig komt het bijna altijd goed en soms wordt het nog beter dan het was. Wacht niet te lang met het opladen van je accu en het onderzoeken van bovenstaande vragen. Een grijze periode is vaak al donker genoeg!

Is goed, goed genoeg voor jou…?
Durf jij te ontdekken wat je kracht en kwetsbaarheden zijn, hoe je hier mee om kunt gaan, welke keuzes hierbij horen om wellicht te ontdekken dat goed, goed genoeg is?