job satisfaction concept

Wat is werkgeluk?
De laatste tijd stuit ik, onder andere in de media, steeds vaker op het woord ‘werkgeluk’. Eerlijk gezegd voel ik me meer verbonden met de woorden werkplezier en werkenergie. Wat geeft je plezier en wat geeft je energie in je werk? Die vragen zijn voor mij veel beter te beantwoorden dan de vraag wat geeft mij geluk in mijn werk.

Mijn werkplezier
Wat maakt dat ik plezier en energie ervaar in mijn werk? Voor mij is dat een combinatie van factoren: ik geniet van de gesprekken die ik heb met mijn cliënten. Ik geniet van de flexibiliteit die ik als zelfstandig ondernemer ervaar en ik vind het heel fijn dat mijn agenda er elke dag steeds weer anders uit ziet. Ik kom op veel verschillende plaatsen, ontmoet verschillende mensen. Dat alles inspireert mij. De kern zit voor mij in verbinding, zelfsturing en vrijheid. Factoren waar ik zelf invloed op kan uitoefenen.

Ordenen en ontrafelen
In mijn praktijk ga ik regelmatig met mijn cliënten op zoek naar de elementen die hen werkplezier en -energie opleveren. Samen staan we stil bij vragen als: Wat geeft mij energie in mijn werk? Wat kan ik? en Wat wil ik? Wat zijn mijn energiebronnen? Ogenschijnlijk korte vragen die soms knap ingewikkeld zijn. Het onderzoeken van deze vragen werkt vaak heel verhelderend.

Na het inventariseren van de elementen van werkplezier en -energie komt de volgende stap. In hoeverre vind je deze elementen terug in je werk? Is dit te veranderen? Soms blijkt het heel goed mogelijk je functie op een andere manier in te vullen waardoor je het plezier en de energie weer hervindt. Het kan ook zijn dat je moet concluderen dat je de voor jou belangrijke energiebronnen niet zult vinden bij je werkgever. Hoe ga je daar mee om? Accepteer je dat of is het een eerste aanzet op zoek te gaan naar een andere baan?
Dit alles vraagt om ordenen en ontrafelen van eigen wensen en verlangens. En vervolgens keuzes maken. Wat is je stip op de horizon? Hoe kom je daar in reële stappen?

Hoeveel werkplezier heb jij?
Wanneer je niet happy bent in je werk, sta dan eens stil bij de momenten dat je wél enthousiast en met succes je werk deed; blij werd van het resultaat. Wat deed je? Met wie? Wat was jouw aandeel? Hoe zag de omgeving eruit? Welke kwaliteiten kon je inzetten? Kortom: heel pragmatisch je ervaringen onderzoeken. Dit geeft inzicht in jouw bronnen van plezier en energie en kan je helpen op zoek te gaan naar mogelijkheden in je eigen baan dan wel in een volgende loopbaanstap.
Je zult merken dat je voor een deel zelf invloed uit kunt oefenen op jouw werkplezier en werkenergie.

Hoe staat het met jouw werkplezier en energie?