Ïå÷àòüOver het algemeen zijn we een verbaal georiënteerde maatschappij. Woorden zijn voor een belangrijk deel ons communicatiemiddel. Taal is in mijn ogen dan ook een prachtig middel om je uit te drukken. Tegelijkertijd kan het leiden tot verwarring. Want zoveel woorden, zoveel betekenissen. Voor de één staat het woord “angst” synoniem aan bijvoorbeeld twijfel. Voor de ander betekent het volledige verlamming. Als coach probeer ik te onderzoeken wat de betekenis onder het woord is. Wat betekent angst voor jou, hoe ziet het eruit?

Beelden doen beroep op gevoelsniveau
Daarbij kan het tijdens een coachtraject verhelderend zijn met beelden aan de slag te gaan. Want beelden doen een ander beroep op gevoel, emotie en beleving. Beelden zijn soms veel krachtiger dan woorden. Beelden blijven hangen, geven vaak in één opslag weer wat er gevoeld en beleefd wordt. Daarbij doet het een beroep op iemands creativiteit en het haalt je uit je hoofd.

Kunstwerken
En zo zie ik regelmatig de mooiste kunstwerken voorbij komen. Niet dat ik leerlingen van Appel of Picasso begeleid. In tegendeel! Heel vaak zijn het mensen die gewend zijn voornamelijk vanuit het ‘hoofdkantoor’ te werken en vergeten zijn dat ze ook veel creativiteit in zich hebben. Wanneer je deze verbeeldingskracht van mensen aanspreekt dan blijken de mooiste creaties te ontstaan.

Ideale werkdag
Je kunt iemand zijn ideale werkdag of baan laten uitschrijven. Je kunt iemand ook uitdagen dit in beelden uit te drukken. Denk aan een moodboard, tekening of schilderij. Zo vroeg ik laatst aan een cliënte het jaar 2014 voor haar in beeld te brengen om het zo af te kunnen sluiten. Het was voor haar een heftig jaar geweest: uitgevallen met een burnout daarna re-integreren met vallen en opstaan. Een jaar ook van reflectie en keuzes maken en paradoxaal genoeg een jaar van hard werken. Schetsen werden gemaakt en verscheurd. Totdat het zien van een film haar het beeld gaf hoe ze het jaar had beleefd. Een prachtige creatie kwam tot stand waarin alle fases van het afgelopen jaar een plek kregen en prachtig werden uitgebeeld. En zo viel alles samen….

Werken met beelden ervaar ik als een mooie aanvulling binnen een coachtraject. Je uitdrukking kunt geven aan gevoel en daarbij een fase kunt afronden. Bovenstaand beeld herinnert mijn cliënte in één opslag hoe de afgelopen periode heeft gevoeld en wat het haar heeft opgeleverd. Een waardevol proces!